Články a recepty

Zázraky na hubnutí neexistují

Mgr. Adéla Nováčková, 13. května 2020

Po řadě mých zkušeností jsem se rozhodla nakousnout toto téma. Jak je to s těmi zázraky na hubnutí? Je toho kolem nás tolik, od pilulek přes koktejly, zázračný čaje, kávy nebo gumové medvídky, díky kterým zaručeně zhubnete, rychle a nemusíme měnit své stravovací zvyklosti ani se hýbat. Zní to až trochu směšně, smutné na tom je, že spoustu lidí se nechá těmito marketingovými kecy zblbnout. Když narazíme na hubnoucí čaj za 500 Kč, zajímá nás především, co je ta zázračná látka ve složení čaje, díky které zhubneme. Měla jsem tu možnost vidět pár čajů z nabídky nejmenovaných firem a porovnat hubnoucí čaj za 500 Kč se zeleným čajem za 15 Kč. Zázračný hubnoucí čaj obsahoval navíc akorát více kofeinu. Tak za ty prachy, to se vyplatí. V dalších případech čaje na zrychlení metabolismu, zázračnou látkou, kterou obsahují je výtažek ze zázvoru, protože jak je známo, závor zahřívá tělo, zrychluje metabolismus, ale proč za to platit 10 x více?

Ale co, jak se říká: do té doby, dokud nejde o život, nejde o nic. Bohužel, setkala jsem se už s přípravky, které marketingově vypadaly jako zázrak, přišly k nám až z Ameriky, mimo hubnutí navíc nabízely blahodárné účinky na zdraví. Opak je ale pravdou. Káva na hubnutí s obsahem amfetaminu, který může vést k pozitivnímu drogovému testu. Může způsobovat tachykardii, vysoký krevní tlak, úzkosti a při vysokých dávkách i zástavy srdce a mrtvice. Smutné je, že tato příšernost je doporučována řadou influencerů na sociálních sítí.

Koktejly, to je další kapitola sama o sobě. Různé ketodietky za ne malý peníze, které opravdu fungují. A aby ne, při vysazení sacharidů, a hladovění zhubne každý. Je to ale udržitelné? Znám pár lidí, které díky koktejlům zhubli i 10 – 20 kg za pouhý měsíc. S odstupem 2 měsíců to měli zpět i s někým nějaké tím kilčem navíc a k tomu jako bonus o polovinu vlasu méně, protože jim chyběli živiny, které v zázračných koktejlech chyběly. Navíc pouze tekutá strava zpomaluje metabolismus. I ketodiety se dají sestavit z opravdových potravin. Dá se to vymyslet i zdravou cestou.  

Když si nějaký ten zázrak koupíte, víte od koho? Řada firem, nebudu jmenovat, zaměstnává nekvalifikované lidi, protože jim nejde o to, pomáhat lidem, ale prodat co nejvíc možno produktů. Stejně tak i většina lidí doporučující tyto zázračné věci nemají odpovídající vzdělání. Nevědí, co vlastně prodávají a neuvědomují si, že tím lidem nepomáhají, ale vlastně je v těch lepších variantách okrádají o peníze a podvádějí a v těch horších případech jim mohou ublížit na zdraví.

Jak to vím? Před pár lety jsem odpověděla na inzerát nabízející práci výživového poradce. Při přijímacím pohovoru jsem se zeptala, jaké vzdělání je potřebné stát se u nich ve firmě výživovým poradcem. Pán mi odpověděl, že žádné vzdělání nepotřebuji, stačí se naučit pár vět. Tak jsem si o firmě, tvářící se jako institut, která pomáhá lidem, udělala obrázek sama.

Nenechte se napálit. Dávejte si pozor, komu svěřujete své zdraví, neboť zdraví máme jen jedno, a i seberychlejší hubnutí pomocí drog nám za to nestojí.

Zázraky na hubnutí neexistují