Články a recepty

Umělá sladidla, sladká chuť, žádné kalorie, nekazí se po nich zuby, no nezní to geniálně? PRDLAČKY!

Mgr. Adéla Nováčková, 23. dubna 2020

Aspartam, Sacharin, Cyklamát, Sukralóza, Acesulfam, Stévia, Sorbitol, Mannitol a Xylitol. Slyšeli jste o nich? Minimálně o Stévii určitě ano. Setkáváme se s nimi totiž velmi často. Umělá sladidla jsou označována za dietní potraviny. Velmi často jsou doporučovány ke snižování hmotnosti. Problém je ale v tom, že vedou ke vzniku obezity. A jak je to možné? když neobsahují žádné kalorie?

Pokud sníme něco sladkého, náš mozek očekává přísun cukru a začne se do krve uvolňovat inzulín, tento hormon má za úkol snížit hladinu cukru v krvi. Když ale sníme něco sladkého s umělými sladidly, ke zvýšení krevního cukru nedojde, a inzulín ho ještě sníží dostaneme se do hypoglikémie. Jak obranný mechanismus se nám vyplaví hormony, které vyvolávají pocit hladu, aby se hladina krevního cukru dostala opět do normálu a dochází k přejídání.

Podle výzkumů mají umělá sladidla negativní vliv na střevní mikroflóru a může tak způsobit širokou škálu zdravotních problémů. Přispívají ke vzniku glukózové intoleranci, což je první stádium cukrovky a obezity.

Jak poznám, že daná potraviny obsahuje umělá sladidla? Je to lehké, čtěte etikety. Když si koupíte nějakou sladkost a v nutričních hodnotách je uvedeno: z toho cukry 0, nebo velmi nízké číslo, přitom chutná sladce, je jasné, v čem je ten háček.

 

 

Umělá sladidla, sladká chuť, žádné kalorie, nekazí se po nich zuby, no nezní to geniálně? PRDLAČKY!