Články a recepty

Příběh Markétky Pojtingerové

Mgr. Adéla Nováčková, 23. listopadu 2021

Chtěla bych Vám představit 31 letou Markétku, která díky své pevné vůli zhubla krásných 12 kg a to za pouhých 5 měsíců s jídelníčkem. Přečtěte si její příběh a jaká byla její cesta s jídelníčkem. 

Řekni mi pár slov o sobě. Jaký je Tvůj příběh?

Jmenuji se Markéta, je mi 31 let a s váhou se potýkám snad celý svůj život. Nikdy jsem nebyla hubené dítě, vždycky jsem byla trošku silnější než ostatní děti. Protože jsem od mala sportovala, nikdy jsem ovšem nebyla tlustá. Často jsem doma slýchávala, že holt mám těžké kosti, s tím nic nenadělám. Vše se pak zlomilo, když jsem otěhotněla s dcerou. Tam jsem uvěřila radám starších : „Jen jez, miminko to potřebuje… až se narodí, kila půjdou dolů samy…“ A ono houby. Naopak jsem ještě i něco přibrala a najednou z toho bylo skoro 20 kilo navíc od mojí původní váhy.

Vzhledem k tomu, že nejsem úplně příznivcem masa moje stavba jídelníčku spočívala v tom, že jsem vařila oběd a sobě dala jen přílohu, protože jsem věděla že maso stejně nesním. Upadala jsem do stavů, kdy jsem chtěla se sebou něco dělat, ale skončilo to tím, že jsem celý den hladověla a pak to dohnala večer. Nevěděla jsem kudy z toho ven. Nelíbila jsem se sama sobě a byla nešťastná. A teď přichází to šťastnější období 😊 dostala jsem od manžela k 30.narozeninám jídelníček na míru od Adly. Tím se úplně změnil můj postoj k jídlu.

Jídelníček od tebe mi od první chvíle naprosto vyhovoval už proto, že jsi ho vytvořila podle surovin, které mám ráda a doplnila je o ty, které mi nahradí chybějící bílkoviny. Zjistila jsem, že jím vlastně víc než dřív a zároveň šly kila postupně dolů. Začala jsem pít hodně vody a na začátku mi hodně pomáhalo, že jsem se vážila každý den. Vždy mi váha ukázala o pár gramů míň a to mě nakoplo, abych nepřestávala.

Za 5 měsíců jsem zhubla 12 kilo a vlastně mi to ani nedalo žádnou práci. Zvykla jsem si na přípravu jídel, uvařila jsem si na dva dny dopředu.

Zkoušela jsi nějaký jídelníček už předtím nebo byl tento Tvůj první? Pokud ano, jakou jsi s ním měla zkušenost?

Tohle byla moje první zkušenost s jídelníčkem.

Jak dlouho ses rozhodovala jít do jídelníčku? Co tě nakonec přesvědčilo?

Já jak se pro něco rozhodnu, tak to chci hned 😊 takže když jsem se jednoho dne na sebe naštvala a dostala jsem od manžela nabídku, že mi jídelníček koupí k narozeninám, nemohla jsem se dočkat až mi ho pošleš. Kdyby mi jídelníček nepřišel večer, vyjela bych hned na nákup a začala bych okamžitě 😊

Jaká byla Tvoje hlavní motivace, proč začít s jídelníčkem?

Nelíbila jsem se sama sobě a také byly mou motivací děti. Chtěla jsem jim být dobrým příkladem ve stravování, aby viděli že musí vědět co jí a proč.

Co jsi od jídelníčku čekala a splnit jídelníček Tvá očekávání??

Jak jsem psala výše, byla jsem přesvědčená že jen správné stravování mnoho nezmůže a byla jsem příjemně překvapená, jak jsem se mýlila. Když jsem něco zhubla, začala jsem běhat a výsledky se dostavily záhy.

Jak dlouho jsi jídelníček držela a jaké byly Tvé výsledky?

Jídelníček jsem držela nejprve měsíc a pak jsem si u Adly objednávala ještě jeden, abych měla jídla na obměnu. S těmito dvěma jídelníčky jsem v celku vydržela 5 měsíců, s tím že jsem je po měsíci točila a nejedla jsem stále to samé dokola. Po 5 měsících jsem měla dole 12 kg.

Všimli si změny lidi z Tvého okolí? Pokud ano, jak na změnu reagovali?

Prvních kil dole si všiml nejdřív samozřejmě manžel a pak se k němu přidalo i okolí. Kamarádi, rodina a i cizí lidé. Z těch jsem měla největší radost, protože nikdo kromě mých blízkých samozřejmě nevěděl, že zdravě jím 😊

Budeš s jídelníčkem pokračovat i nadále nebo už stačilo? :)

K jídelníčku jsem se opět vrátila a ráda bych ještě pár kilo shodila, abych byla úplně spokojená.

Podporovali Tě při držení jídelníčku Tvoji blízcí nebo jsi držela jídelníček na tajňačku? :)

Největší mou oporou byl a je manžel, ten mě držel když jsem to chtěla vzdát a radoval se se mnou z každého ztraceného půl kila.

Měla jsi z něčeho obavy? Jestli ano, jaké a naplnily se??

Obavy jsem měla především z toho, abych si zvládla připravovat jídlo dopředu. Musím říct, že jsem si v tom rychle našla systém a příprava jídla mi nedělala žádný problém.

Byl pro Tebe začátek s jídelníčkem náročný, pokud ano, co bylo pro Tebe nejnáročnější?

Ze začátku pro mě bylo náročné vydržet mezi jídly, ale dojídala jsem se zeleninou a to mi stačilo. Když jsem měla chuť na něco sladkého, napsala jsem si to a těšila se, že si dám až budu mít 1x14 dní svůj „prasečí den“, který mi Adla dovolila 😊

Když jsi držela jídelníček, nastal moment, kdy ses chtěla na to vykašlat?

Ano, nejčastěji když přišly psychicky náročné momenty, když přišly karantény a my jsme s dětmi celý měsíc nevylezli z domu. To bylo náročné, ale vždy mi bylo líto si pokazit výsledky, když jsem viděla, že kila jdou krásně dolů.

Máš s jídelníčkem spojený nějaký silný zážitek/emoci?

Celkově to, že jsem se s Adlou spojila a jídelníčky si objednala je pro mě jeden z největších životních zlomů. Myslím to naprosto vážně. Díky Adle jsem začala měnit i vztah k sobě. Začala jsem se líbit sama sobě a ikdyž mám ještě před sebou kus cesty, věřím, že jsem se vydala správným směrem.

Co Ti jídelníček dal nebo naopak co Ti jídelníček vzal?

Vzal mi 12 kilo, které mu ráda přenechám 😊

Příběh Markétky Pojtingerové