Články a recepty

Příběh Agátky Kuchejdové

Mgr. Adéla Nováčková, 8. listopadu 2021

Chtěla bych vám představit úžasnou 23 letou Agátku, která díky svému odhodlání a pevné vůli s jídelníčkem zhubla 32,5 kg.

Řekni mi pár slov o sobě. Jaký je Tvůj příběh? 

Jmenuji se Agáta, je mi 23 let a studuji archeologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Takhle mne může znát většina lidí. Kdo jsem ale doopravdy? Holka, která si užívá života. Miluje jeho rozmanitost a miluje zábavu, dobré jídlo a pohyb. Většinou mne uvidíte s úsměvem od ucha k uchu, protože pozitivita je moje druhé jméno. K čemu se na svět mračit, když nám dává tolik krásného. Jsem Adélce vděčná, že přišla s tímto konceptem. Stojím si totiž za názorem, že každá zkušenost zainteresovaného člověka, může podpořit ostatní v tom, v čem váhají nebo mají sebemenší pochybnosti. 

Psal se rok 2020 a moje váha sahala k neuvěřitelným 130,5 kg. Nebavilo mne nic. Nic mne nezajímalo a z ničeho jsem neměla radost. Jak taky, když pro mne byl jakýkoliv pohyb problém. Psychiku jsem měla na nule a život jsem brala jako nutnost. Jenže já už to takhle dál nechtěla. Chtěla jsem být zase ta veselá a akční holka. Chtěla jsem se líbit okolí, sama sobě a chtěla jsem cítit radost ze života. Proto jsem se v lednu odhodlala napsat Adélce o jídelníček a překopat svoje bytí od základu. Přísahám Bohu, že to bylo to nejskvělejší rozhodnutí tohoto roku. 

Zkoušela jsi nějaký jídelníček už předtím nebo byl tento Tvůj první? Pokud ano, jakou jsi s ním měla zkušenost? 

Jídelníček od Adélky byla moje první zkušenost. Adélku jsem kontaktovala už před 3 lety, ale moje hlava nebyla správně nastavena a já u něho dlouho nevydržela. Člověk musí chtít 100% sám, jinak to nikdy nezvládne. A výsledky budou jen dočasné. 

Jak dlouho ses rozhodovala jít do jídelníčku? Co tě nakonec přesvědčilo? 

Moje rozhodnutí bylo takřka okamžité. Jsem impulzivní člověk, tudíž když něco opravdu chci, jdu do toho hned. Věděla jsem, že to s tímto jídelníčkem šlo jednou, tak proč by to nešlo znovu a s mnohem větším výsledkem.

Jaká byla Tvoje hlavní motivace, proč začít s jídelníčkem? 

Chtěla jsem zase cítit – radost, euforii, pocit přitažlivosti a vědět, že žiji ve zdravém a funkčním těle. 

Co jsi od jídelníčku čekala a splnit jídelníček Tvá očekávání??

Tím, že jsem s tímto jídelníčkem zkušenost měla, byla to sázka na jistotu. 

Jak dlouho jsi jídelníček držela a jaké byly Tvé výsledky?

Jídelníček držím bez přestávky od ledna 2021. Začínala jsem s 130,5 kg. Momentálně se moje váha pohybuje na 98 kg, což znamená, že po 10 měsících mám dole 32,5 kg. 

Všimli si změny lidi z Tvého okolí? Pokud ano, jak na změnu reagovali? 

Možná je to klišé, ale nejvíce mi záleželo na tom, aby na mne byla pyšná rodina a moji nejbližší přátelé. Úbytek prvních 10 kg byl viditelný opravdu jen pro mé blízké okolí. Podporovali a podporují mne přesně tak, jak potřebuji. Nenásilně. Postupem času, čím více kg bylo dole, jsem začala dostávat pozitivní reakce i od ostatních lidí. Musím říct, že to byly jedny z nejkrásnějších okamžiků. Najednou si uvědomíte, že to co děláte, děláte správně. Že se děje to, co jste tak moc chtěli. Přesně tohle mi dávalo impulzy k tomu nepolevovat. 

Budeš s jídelníčkem pokračovat i nadále nebo už stačilo? :) 

Zhruba před 2 měsíci jsem si nechala od Adélky sestavit další jídelníček. Chtěla jsem mít na výběr mnohem více jídel, protože tato cesta mi zcela vyhovuje. Neomezuje mne v ničem. Jak dlouho touto cestou půjdu nevím, ale vím, že to bude určitě ještě řada měsíců. Proč se zbavovat něčeho, co funguje. :) 

Podporovali Tě při držení jídelníčku Tvoji blízcí nebo jsi držela jídelníček na tajňačku? :) 

Nikdy jsem se tím netajila. Mám štěstí, protože mám kolem sebe lidi na správném místě, takže mne vždy podporovali a vždy podporovat budou. 

Měla jsi z něčeho obavy? Jestli ano, jaké a naplnily se?? 

Měla jsem strach, že nevydržím držet se stanovené cesty. Časem jsem poznala, že i sebemenší odbočka z cesty, neznamená chybu. Občas je třeba změnit směr. 

Byl pro Tebe začátek s jídelníčkem náročný, pokud ano, co bylo pro Tebe nejnáročnější? 

Nebyl, když se hlava správně nastaví, užíváte si to od začátku. 

Když jsi držela jídelníček, nastal moment, kdy ses chtěla na to vykašlat? 

A kolikrát. Teď ale vím, že to vždy byla otázka pár dní. A byl to odraz momentální psychické situace. 

Máš s jídelníčkem spojený nějaký silný zážitek/emoci? 

Ten den, když jsem zjistila, že mám dole 20 kg. Nával emocí, který jsem zažila, bych přirovnala k úspěšnému složení maturitní zkoušky. :D Bože, všem bych přála ten pocit zažít! 

Co Ti jídelníček dal nebo naopak co Ti jídelníček vzal? 

VŽDY JEN DAL! 

Doporučila bys jídelníček svým kamarádkám? 

Doporučuji ho všem, kteří se mne ptají, jak jsem zvládla dát dolů tolik kg. 

Tahle cesta byla mojí spásou, běžte do toho, nemáte šanci litovat. Otevřou se vám neskutečné možnosti. VE VŠEM! 

Adélko, patří Ti velké dík!

 

Příběh Agátky Kuchejdové