Články a recepty

Celozrnné pečivo

Mgr. Adéla Nováčková, 4. května 2020

Spoustu lidí si myslí, že tmavé pečivo je celozrnné, ale není tomu tak. Někteří výrobci do pečiva přidávají karamel, melasu nebo jiná barviva, aby bylo tmavší a na první pohled vypadalo, jako celozrnné. Například kaiserka cereální i croisant vícezrnný jsou vyrobeny z bílé mouky. 
 
Co vlastně znamená, když je pečivo celozrnné?  Celozrnné výrobky je, označení pro produkty u kterých při jejich výrobě byla použila celozrnná mouka. Podle zákona celozrnné pečivo musí obsahovat alespoň 80 % celozrnných mouk. Celozrnná mouka se vyrábí ze všech částí obilného zrna (otruby, endosperm, klíček) oproti tomu bílá mouka obsahuje pouze endosperm. Díky tomu, že se celozrnná mouka vyrábí z celého zrna obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, D, a E, minerální prvky (draslík, hořčík, fostor), stopové prvky, a esenciální mastné kyseliny. Bílá mouka neobsahuje nic víc, než prázdné kalorie. I když kus celozrnného pečiva a bílého pečiva obsahuje podobné množství energie, celozrnného pečiva sníme méně, než toho bílého, díky velkému obsahu vlákniny a s ním také mnoho vitamínů a minerálů. 
 
Jak tedy poznám celozrnné pečivo? Celozrnné pečivo musí být označené slovem celozrnné. Pozor na to, cereální ani vícezrnné neznamená celozrnné! Cereální pečivo znamená pouze to, že je vyrobeno z mouky. Vícezrnné znamená, že bylo vyrobeno z více druhů mouk a nemusí obsahovat mouku celozrnnou.
 
Nedejte se zmást barvou, nebo tím, že je pečivo posypané nějakým tím semínkem. Čtěte etikety má to smysl. 

 

Celozrnné pečivo