Články a recepty

8 důvodů, proč se vám nedaří zhubnout

Mgr. Adéla Nováčková, 3. prosince 2020

Výběr špatných potravin  
Spoustu potravin, které jsou dostupné v obchodech a supermarketech se jako zdravé pouze tváří a díky reklamě jim spoustu lidí věří a pak v domněnce, že jedí zdravé potraviny do sebe dostávají spoustu cukrů, umělých sladidel, a dalších aditiv, která jim mohou dokonce škodit a určitě se nedají zařadit mezi zdravé potraviny. Velmi důležité je vybírat potraviny podle složení a ne podle pocitu, nebo že Maruška z televizi doporučuje. Ujistěte se, že potraviny, které nakupujete a zařazujete do jídelníčku jsou opravdu zdravé.
 
Nedostatečný energetický příjem
Další problém, se kterým se setkávám téměř nejčastěji je nedostatečný příjem energie. U klientek tento problém řeším tak, že jim navýším příjem a hned je problém vyřešen :D. Klientky tak sní mnohem více než předtím a začnou hubnout. Jak je to možné? Pokud tělu nedodáváte dostatečné množství energie, tělo začne strádat a začne se obávat toho, že mu nebudete energii dodávat i do budoucna. Nastaví si tzv. úsporný metabolismus a zpomalí ho. Úsporný metabolismus zapříčiní to, že energii, kterou přijmete nevyužije všechnu, ale začne jí ukládat do zásob ve formě tuků. Začnete být unavení, protože tělo nebude mít dostatek energie, a to přeci nechcete. Dodávejte tělu dostatečný příjem energie, aby váš metabolismus mohl pracovat, jak jak má. 
 
Špatný energetický příjem nebo špatný poměr živin 
Při sestavování jídelníčku je důležitý optimální energetický příjem a také správné rozložení jednotlivých živin (sacharidů, tuků a bílkovin) Vždy záleží na konkrétním člověku a také cíli, kterého chce dosáhnout. Při redukci by měly živiny být rozloženy následovně: Sacharidy 40-50 %, Tuky  okolo 30 %, a bílkoviny by měly tvořit 20-30% energetického příjmu s tím, že by mělo být dodrželo pravidlo cca 1 g bílkoviny na 1 kg hmotnosti klienta. Toto je pouze orientační informace, vždy záleží na konkrétním klientovi, ale právě špatné rozložení živin může být problém, proč se vám nedaří zhubnout. 
 
Nadbytečný příjem cukru 
Mnozí z vás si možná ani neuvědomují, kolik jednoduchých cukrů přijímají. Cukr může představovat jeden z hlavních důvodů, proč se vám nedaří zhubnout. Cukr je obsažen i v potravinách, kde byste ho nečekali. Cukr je totiž ten zlobivec, který se nám při nadbytečném příjmu ukládá ve formě tuků. Pozor na nadměrný příjem ovoce nebo mléčných výrobků, tam se skrývá velké mnnožství cukru. Při sestavování jídelníčků se řídím pravidlem, kdy jednoduché sacharidy (cukry) tvoří maximálně 10 % příjmu všech sacharidů, tudíž je to opravdu velmi nízká hodnota. Zkuste si sami spočítat, kolik cukru za den přijmete a dejte mi vědět, zda vás to překvapilo. Informaci o obsahu cukru najdete na etiketě v kolonce : z toho cukry. 
 
Uždibování během dne 
Stává se vám, že během dne stále něco uždibujete a uzobáváte? I toto může být ten problém, proč se vám nedaří zhubnout. Svým klientkám na začátku spolupráce posílám dotazník, kde mi vyplňují údaje, co za poslední dny jedly a hodně z nich mi píše, že byly zděšeny, kolik toho doopravdy během dne snědly a ani si to neuvědomovaly. Zkuste si sepisovat všechno, co během dne sníte, ať máte nad tím přehled a kontrolu. 
 
Stres 
Ajéje, stres. Jste ve stresu, že nemůžete zhubnout? Nebo máte stres z práce? Stres v našem těle způsobuje to, že uvolňuje zvýšené množství kortizolu. Kortizol je hormon, který odbourává svaly, zhoršuje inzulínovou rezistenci a také podporuje ukládání břišního tuku. Všechny tyto efekty vedou k neschopnosti redukce hmotnosti nebo k jejímu udržení. Vím, že se to lehce radí, ale pokuste se omezit každodenní stres. 
 
Nedostatečný pohyb 
Při efektivní redukci strava tvoří 80 %, ale nezapomínejte na těch zbylých 20 %, které tvoří pohybová aktivita.  Pokud chcete hubnout, bez pohybové aktivity to bohužel nepůjde. Vím, že v dnešní koronavirové době je to velmi těžké, ale choďte pravidelně do přírody na procházky, běhejte nebo si zacvičte doma. Uvidíte, budete se cítit lépe a také je to perfektní lék na ten výše uvedený stres. 

Nedostatečný odpočinek 
Odpočinek jde ruku v ruce s pohybem. Pohyb je velmi důležitý, ale dostatečný odpočinek také. Podle řady studií  je nedostatečný spánek spojován se zvýšenou chutí k jídlu a také příjmem cukrů. Dopřejte svému tělu dostatečné množství spánku, aby se mohlo dodatečně zregenerovat a spěte alespoň 7 hodin každý den. 
8 důvodů, proč se vám nedaří zhubnout